måndag 2 december 2013

julkrubba i kristid

Denna julkrubba och detta julevangelium är skapat av Grethe Hviid, min mamma.



"Det hände sig en sen decemberkväll - eller var det juni? - att en havande kvinna skulle föda sitt barn. Hon ringde till KK men dom sa vänta! Hon väntade och då gick fostervattnet, hon kände att det var dags. Hennes man snappade åt sig den förberedda väskan, satte henne resolut framför sig på cykeln och trampade iväg i modden - eller var det regnet?

Väl framme vid förlossningskliniken fann dom en stängd dörr, det var fullt. Jag kan inte vänta längre nu sa kvinnan och dom fick syn på cykelstallet. Låt oss gå in här sa hon och dom gick in och hon födde barnet. Mannen satte på det en blöja om dom la barnet i en cykelkorg.


Strax därpå stannade bussen med en kraftig knyck och 3 kloka kvinnor, som hade hört barnets gråt, steg ut. Dom grattade, önskade familjen frid och lycka, och dom hade med sig presenter till det nyfödda barnet. Tawakkul Karman, människorättsaktivist, lämnade en krona, därför att varje barn är en prins eller en prinsessa, Leyman Gbowee, traumaterapeut, lämnade en nallebjörn till tröst i kaoset och Ellen Johnson Sirleaf, ekonom, hade med sig såväl ett sparpaket som ett startkapital.


Katterna, hunden, kajan, ankan och det förvånade tidningsbudet tittade förtröstansfullt på, och just då började stjärnorna gnistra och glimma - eller var det solen som gick upp? -  En ny dag hade börjat i Malmö."


Inga kommentarer: